Yleisiä varotoimenpiteitä
- Vakuuta soittimesi onnettomuuksien varalta.

- Tarkista soittimesi kunto päällisin puolin säännöllisin väliajoin ja vie soittimesi vuositarkastukseen asiantuntijalle.

- Lopetettuasi soiton pyyhi se kevyesti pehmeällä kankaalla, joka ei hankaa soitinta liikaa. Soittaminen jättää otelaudan ympäristöön hartsia. Pyyhi hartsipöly pois, ettei se pääse tarttumaan otelautaan ja lakkaan. Soittaessa saattaa tulla myös hikeä soittimeen, joka kerää likaa ja on haitaksi lakalle. Muista pyyhkiä myös kielet.

- Soittimen puhdistus ei yleensä vaadi mitään puhdistusaineita. Pinttynyttä likaa voi kokeilla irroittaa kevyesti syljen ja kankaan avulla. Soittimen perusteellisen puhdistuksen voi antaa vuosihuollon yhteydessä asiantuntijan huoleksi. Musiikkiliikkeistä saatava puhdistusaine on käytännössä enempi haitaksi kuin hyödyksi, sillä niissä käytettävä öljy vahingoittaa lakkaa sekä on iso lian ja pölyn kerääjä.

- Säilytä soittimesi varmassa paikassa, etteivät ulkopuoliset turhaan koske siihen. Hyvä soitinkotelo on paras suoja. Älä säilytä soitintasi avatussa kotelossa, sillä joku saattaa nostaa koteloa ja soittimesi lentää pitkin ja poikin, mikä yleensä tietää korjausta.

- Älä säilytä soitintasi liian kylmässä, lämpimässä, kuivassa tai kosteassa paikassa. Kaikki nämä voivat aiheuttaa halkeamia, lakkavaurioita, liimausten avautumisia yms. Ilman ihanne kosteusprosentti on 55 eikä saisi menna alle 40. Älä jätä soitinta aurinkoon - varsinkaan mustassa laatikossa. Voit löytää viulun, josta lakka on sulanut! Liian kuiva huoneilma on aina haitaksi soittimelle. Kuivuutta voit estää "kosteusmadolla", joka asetetaan soittimen sisälle. Meillä Pohjolassa kuiva pakkastalvi on usein ongelmallinen soittimille.

- Tarkista olkatukien kunto ja erityisesti sen jalkakumien kunto, sillä metallijalkojen suojien kuluessa ne voivat tehdä pahojakin naarmuja ja painaumia soittimen lakkaan sekä puuosiin. Tarkista ettei olkatuen keskiosa vastaa soittimen pohjaan.

- Ole varovainen meikkien, käsirasvojen ym. aineiden kanssa, sillä joutuessaan kosketuksiin lakan kanssa ne saavat yleensä harmeja aikaan. Soita aina puhtailla käsillä! Varo myös ruokia ja juomia. Alkoholi sulattaa lakan joutuessaan kosketuksiin sen kanssa!

- Yläsarjan kuluminen kaulan juuresta on yleistä. Tarkista, ettei lakka pääse kulumaan ja hiki imeytymään yläsarjan puuosaan. Edessä saattaa olla lahovika! Yläsarjaan voidaan asettaamuovinen suoja lakan suojaksi.

- Sellon tai kontrabasson reunojen kulumista voidaan estää laskemalla se pehmeälle lustalle. Tarkoitusta varten voi ommella myös suojavaatteen. Suojaa stakkelipiikki suojakumella, ettet aiheuta vaurioita lattioille.