Soitin rämisee
Räminä soittimessa on yksi yleisimpiä ongelmia. Usein sen voi ratkaista helposti mutta joskus vika vaatii suuriakin toimenpiteitä. Tässä ohjeita millä voit lähteä paikallistamaan syytä:

- Tarkista kielet. Tuleeko räminä yhdestä vai useammasta kielestä?

- Jos räminä kuuluu yhdestä kielestä, tuleeko se yleensä kaikilla kielen äänillä vai yhdestä paikasta? Syynä saattaa olla kielen kierrepunoksen irtoaminen. Vapaalla kielellä rämistessä saattaa yläsatulan kieliura myös olla kulunut ja kieli ottaa värähdellessä kosketusta yläsatulan uran pohjasta tai reunoista. Kieliura vaatii silloin uudelleensovittamista.
Yläsatulan korkeus voi olla myös liian matala jolloin kieli koskettaa otelautaa. Jos räminä kuuluu tallan puolelta voi tallan kieliurat vaatia hienosäätöä. Räminä voi tulla myös kuoppaisesta otelaudasta. Otelauta kaipaa silloin oikaisua tai uuden tallan, mikäli tallan korkeus on liian matala.

- Jos räminä tulee kaikilla kielillä eikä yllä olevista toimenpiteistä ole apua, täytyy tutkia muita syitä. Kielen pää voi koskettaa tappikotelon reunaa ja värähdellä sitä vasten. Pikaviritin on ehkä löystynyt, leukatuki vastaa kielenpitimeen tai kielenpitimen jännekiinnityksen ruuvit tai solmu ääntävät. Kielenpitimen pää voi vastata alasatulaan. Myös leukatuen kiinnitys ja -ruuviosat tai olkatuen mekanismit voivat olla löysällä. E-kielen (muiden kielien) muovisuoja tallaa vasten on löysä tai kulunut. Sordino kielien päällä tallan takana saattaa sekin aiheuttaa räminää.

- Jos äänipinna on huonosti sovitettu saattaa se aiheutta kannesta räminää, samoin huono tallan jalkojen sovitus. Nämä osat aiheuttavat suuren paineen kanteen, koska paine kohdistuu silloin pienelle alueelle. Vaarana saattaa olla myös pohjan ja varsinkin kannen (hauraampaa puuta) halkeaminen.

- Upotusnauhan irtoaminen on yksi yleisistä räminän aiheuttajista ja monesti vaikea paikallistettava.Yleensä tämä vika ilmenee matalilla kielillä C-kaaren osilla. Koputuksella voidaan paikallistaa kohtaa.

- Soittimien kulmaosat pohjassa ja kannessa saattavat irrota ja "irvistää". Kulmien kehänsisäiset klossit saattaa irrota kannesta tai pohjasta, mikä saa nämä osat rämisemään kulmaosaa vasten. Räminän voi saada aikaan hyvin pienikin osan aukeaminen.

- Pohjan ja kannen irtoaminen sarjasta on yksi yleisimmistä räminän aiheuttajista. Voit paikallistaa irronnutta kohtaa koputuksella. Anna liimaukset aina asiantuntijan tehtäväksi! On tärkeää, että käytetään oikeaa liimaa ja puristimia.

- Halkeamat aiheuttavat monesti räminää, varsinkin vanhat halkeamat, jotka aukeavat uudelleen. Halkeamat on tuettu sisäpuolelta. Tällaisen "postimerkin" irvistys paikoiltaan saa räminän aikaan. "Postimerkin" irtoaminen vaatii kannen aukaisun.

- Kielenpitimen nuppi ja erikoisesti sellon ja kontrabasson stakkelipiikin reikä aiheuttaa kuluessaan ylimääräisiä ääniä. Stakkelin huono sopiminen klossin reikään saa myös joskus ääntä aikaan ja vaikuttaa koko soittimen ääneen. Stakkelin uusiminen tai reiän pienennys poistavat ongelman.

- Otelaudan irtoaminen osittain liimauksista, samoin yläsatulan irtoaminen saa aikaan ääntä.

- Viritystappien ja kielenpitimen koristeosat ja kielenpitimen satulan löystyminen on yksi räminän mahdollisista syistä. Liimauta osat uudelleen.

- Mikäli yllä mainituista asioista ei löydy apua vika saattaa kohdistua soittimen sisälle. Monesti soittajat arvelevat räminän johtuvan bassopalkin irtoamisesta. Vika on kuitenkin harvinaisempi räminän aiheuttaja. Jos bassopalkki on irronnut vaatii se kannen aukaisun, jotta vika voidaan korjata.

- Tukilistojen irtoaminen soittimissa tai varsinkin sellon ja tai kontrabasson kulma- tai ylä- ja alaklossien halkeaminen saattaa tuoda hälyääniä.