Jouhitus
Milloin jouhitus on tarpeen? Kysymys askarruttaa joskus opiskelijaa ja varsinkin heidän vanhempiaan, eikä asia ole aina kaikille pitempään soittaneille itsestään selvä.

Jouhet kuluvat, venyvät ja likaantuvat. Tällöin jouhet tarvitsevat säännöllistä uusimista toimiakseen moitteettomasti. Konserttiviulisti, joka vaatii jouselta parhaimman äänen, vaihdattaa jouhet jopa muutamien viikkojen välein, orkesterimuusikko 2-3 kertaa vuodessa ja pidemmälle ehtinyt opiskelija kerran vuodessa. Nämä vaihtokerrat olisivat suositeltavia, sillä hyvin monet vaihdattavat jouhia ällistyttävän harvoin.

Ilmankosteus vaikuttaa jouhien pituuteen. Talvella ilman ollessa kuivempi jouhet lyhenevät ja kesällä kosteassa pitenevät. Likaisia jouhia voi kokeilla puhdistaa puhdistetulla bensiinillä. Lasten jousissa on usein ongelmana, että he tarttuvat rasvaisin ja hikisin käsin jouhiin, jolloin niiden kunto kärsii. Myös jouhien kitka kieliin saattaa loppua ja äänenä on pelkkä hankausääni.

Jouhituksen yhteydessä on hyvä tehdä tarvittava jousen oikaisu. Jousen suojanahka ja -kierre on myös hyvä pitää kunnossa. Ne vaikuttavat soittomukavuuteen ja ja suojaavat puuosan kulumista. On hyvä tarkistuttaa myös jousen muu kunto mm. mahdolliset halkeamat, kärjen luuosan kunto jne.