Kanteleen soittotapa
Alunperin koverokanteleilla on soitettu näppäilen yksiäänisiä melodioita sekä säestetty laulua yksinkertaisten sointujen avulla.

Koverokanteleen soittotapa on ns. yhdysasentoinen eli sormet ovat kielillä lomittain. 1800-luvun lopulta saakka on Karjalassa soitettu myös ns. eroasentoisella soittotavalla eli oikean käden sormet soittavat korkeilla kielillä melodiaa vasemman käden säestäessä matalilla kielillä.

Laatikkokanteleiden myötä alettiin käyttää monipuolisempaa soinnutusta. Laatikkokanteleissa eroasentoisuus on tunnusomainen soittotapa. Virossa on soitettu kanteletta myös soinnuttamalla, jolloin koskettimisto huolehtii kielien sammuttamisesta. Kannonkoskella on käytetty vastaavanlaista soittotapaa, jossa kielien sammuttamisesta on huolehtinut toisen käden sormet ja melodiasoinnut on soitettu plektralla tai sormella.

Laatikkokanteleiden soitossa on kaksi soittoteknistä tapaa: ns. kansanomainen ja taide- eli konserttilinja.

Kansanomaisessa soitossa ei välttämättä käytetä sammutinta. Soittajan sormet ovat suorina ja lyövät kieliä. Melodiaa soitetaan lähinnä etu- ja keskisormella. Vasemmankäden peukalo, etu- ja keskisormi soittavat säestyksen.

Voidaan puhua myös alueellisista soittotavoista, joita ovat esim. perhonjokilaaksolainen tai saarijärviläinen soittotapa. Perhonjokilaaksossa kanteletta soitetaan omalla erityisellä tavalla. Sulkutyyli on perhonjokilaaksolaisen soittotyylin kanssa kanteleensoiton omia erikoisuuksia. Perhonjokilaaksolaisessa kanteleessa on oma bassokielten viritys ja säestyssointuina käytetään perinteisesti vain I-, IV-, V-asteen sointuja.

Itse olen oppinut perhonjokilaaksolaisen soittotavan isältäni. Tyyli on opetettu isältä pojalle useiden sukupolvien ajan. Suvussamme säilynyt soittotapa on tullut pitkälti 1800-luvulta samoin kuin kanteleenrakennus. Perinne on säilynyt katkeamattona meidän päiviin asti kun se muualta Suomesta kuoli lähes kokonaan.

Taidelinjassa käytetään kielten äänten sammutinlautaa ja vaimennetaan kieliä vielä sormitekniikalla. Pikkusormia lukuunottamatta kaikki sormet ovat käytössä. Taidelinjassa kanteleen pisin sivu eli bassokielien puoli on soittajaan päin, kansanomaisessa soitossa se on useimmiten toisinpäin.

Kanteleen opetus
Kantele on vahvistanut asemansa kansansoittimena viime vuosikymmeninä, mitä se on alunperin ollutkin. Tämän lisäksi se on lyönyt itsensä läpi myös taidesoittimena. Opetusta annetaan Sibelius-Akatemiassa, konservatorioissa, musiikki- ja kansanopistoissa. Kamppanja "Kantele kouluihin" on tehnyt kanteleesta entistä suositumman koulusoittimen. Jokaisesta koulusta löytyy nykyisin ainakin 5-kielisiä kanteleita. Kanteleliitto on vienyt omalta osaltaan kanteleasiaa eteenpäin.


5-kielisen kanteleen yhdysasentoinen soittotapa

Laatikkokanteleen eroasentoinen soittotapa