Historiani soitinrakentajana

Perheeni on työskennellyt aina puun kanssa

Synnyin 1961 Vetelissä. Perhonjokilaakson musiikillinen perinne muodosti lapsuuden ympäristöni. Kiinnostukseni soittimiin ja niiden rakentamiseen alkoi lapsena koska perheemme on aina työskennellyt puun kanssa.

Isoisäni Leander Laasanen (1892-1985) rakensi huonekaluja, perusti suksia valmistavan tehtaan, teki kanteleita ja muutamia viuluja. Isäni Kullervo Laasanen (1935-) jatkoi työtä suksien ja kanteleiden parissa. Yhteensä he ovat tehneet satoja kanteleita.

Aloitin viulunsoiton Keskipohjanmaan konservatoriossa nuorena poikana ja hieman myöhemmin kanteleensoiton isäni ohjauksessa. Perheessäni on ollut paljon musiikkia. Veljeni (Antti Laasanen) ja monet serkkuni ovat ammattimuusikoita. Perhe-bändi on saanut monia eri variaatioita. Kaustisen kansainvälisellä kansanmusiikkijuhlalla on ollut oma vaikutuksensa harrastukseemme.

Minusta tuli viulunrakentaja pitkälti siksi, että olin kiinnostunut musiikista ja halusin seurata isäni ja isoisäni työtä. Nuorena tein muutamia kanteleita. Kun opiskelin viulunsoittoa kiinnostuin samalla myös viulunrakentamisesta.

Olen opiskellut italialaisen viulunrakentamisen perinteitä

Opiskelin Leksandissa Ruotsissa 1986-90. Kyseinen koulu oli skandinaavinen viulunrakentamisen koulu. Opettajiani olivat Urs Wenck-Wolff (Norja), Andrea Laber (Saksa), Wilhelm Bruckner (Saksa), Samuel Zygmuntowicz (USA). Opiskelimme italialaisen viulunrakentamisen perinnettä, jota seuraan vielä tänäkin päivänä.

Sittemmin olen osallistunut useille mestarikursseille. Pohjanmaan taidetoimikunta palkitsi minut puolen vuoden stipendillä suunnittelutyöhön ja modernien viulujen tekemiseen vuonna 1998.

Oma työpajani

Perustin oman työpajani Veteliin 1992, lähelle Vetelin kirkkoa. Myös Kaustinen sijaitsee lähellä. Työni tänä päivänä sisältää kaikkea viuluhin ja kanteleisiin liittyen.