Historiani soitinrakentajana

Perheeni on työskennellyt aina puun kanssa

Synnyin 1961 Vetelissä. Perhonjokilaakson musiikillinen perinne muodosti lapsuuden ympäristöni. Kiinnostukseni soittimiin ja niiden rakentamiseen alkoi lapsena koska perheemme on aina työskennellyt puun kanssa.

Isoisäni Leander Laasanen (1892-1985) rakensi huonekaluja, perusti suksia valmistavan tehtaan, teki kanteleita ja muutamia viuluja. Isäni Kullervo Laasanen (1935-) jatkoi työtä suksien ja kanteleiden parissa. Yhteensä he ovat tehneet satoja kanteleita.

Aloitin viulunsoiton Keskipohjanmaan konservatoriossa nuorena poikana ja hieman myöhemmin kanteleensoiton isäni ohjauksessa. Perheessäni on ollut paljon musiikkia. Veljeni (Antti Laasanen) ja monet serkkuni ovat ammattimuusikoita. Perhe-bändi on saanut monia eri variaatioita. Kaustisen kansainvälisellä kansanmusiikkijuhlalla on ollut oma vaikutuksensa harrastukseemme.

Minusta tuli viulunrakentaja pitkälti siksi, että olin kiinnostunut musiikista ja halusin seurata isäni ja isoisäni työtä. Nuorena tein muutamia kanteleita. Kun opiskelin viulunsoittoa kiinnostuin samalla myös viulunrakentamisesta.

Olen opiskellut italialaisen viulunrakentamisen perinteitä

Opiskelin Skandinaavisessa viulunrakennuskoulussa Ruotsin Leksandissa 1986-1990 italialaisen viulurakennus -koulukunnan perinteellä. Opettajiani olivat mm. Urs Wenck-Wolff (Norja), Andrea Laber (Saksa), Wilhelm Bruckner (Saksa), Samuel Zygmuntowicz (USA). Opiskelimme italialaisen viulunrakentamisen perinnettä, jota seuraan vielä tänäkin päivänä.

  • 1990 Suoritin lopputyönä viulunrakennuksen ammattitutkinnon. Pohjanmaan taidetoimikunta palkitsi minut stipendillä suunnittelutyöhön ja modernien viulujen rakentamiseen 1998.
  • 1990-1994 Olen työskennellyt viulunrakentamisen mestarikurssilla
  • 2017 Valmistui kanteleen rakkennuskirja ”perinteisen perhonjokilaaksolaisen kanteleen rakentaminen”, yhdessä Marko Ahon kanssa.

Oma työpajani

Perustin oman soitinateljeeni Veteliin 1992 Vetelin kirkon naapuriin. Sieltä käsin rakennan, korjaan, restauroin ja myyn kaikkea jousisoittimiin ja kanteleisiin liittyen.